Aktualność "Zakończona rekrutacja pierwszej grupy projektowej"

dodano: 2021-01-13



W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Zielonej Górze już w grudniu zakończyła się rekrutacja do projektu „Stażowanie przez gotowanie” na zasadach programu Erasmus+, w ramach projektu Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER). Oficjalnie na posiedzeniu komisji rekrutacyjnej, wybrano 10-osobową grupę, która już na początku II kwartału wyleci na staż zawodowy do Lizbony.
Aktualnie trwają prace organizacyjne a także ustalany jest ostateczny harmonogram kursu językowego, na który młodzież czeka z niecierpliwością. Ma on rozpocząć się już w drugiej połowie stycznia. Kurs ma na celu przybliżenie języka angielskiego, którym będą posługiwać się podczas stażu u tamtejszych pracodawców. Uczestnicy projektu swoje mobilności będą odbywać w lokalnych restauracjach, bistrach czy kuchniach hotelowych.
Udział w projekcie wesprze rozwój zawodowy uczestników, pozwoli na zdobycie i wykorzystanie kompetencji zawodowych w portugalskich zakładach pracy. Ułatwi także poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych.
Projekt, który trwa do końca września br., zakłada realizację dwóch wyjazdów stażowych. Druga grupa projektowa szykuje się na wyjazd już w czerwcu 2021 r.



Autor artykułu: Angelika Szajek
Koordynator Zespołu Programów Międzynarodowych


Zdjęcie. Zapoznanie uczestników OHP z programem stażu zawodowego.



Galeria