Aktualność "Pierogi czy gofry?"

dodano: 2020-01-22
-
22 stycznia 2020 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowej Soli pracownicy młodociani kolejny raz pod okiem instruktora PNZ mieli okazję przygotowania pierogów ruskich, ale tym razem sytuacja była wyjątkowa, gdyż to tradycyjne polskie danie konkurowało z uwielbianymi przez młodzież goframi.

Nowosolska młodzież OSiW kształcąca się w zawodzie kucharz już kilkukrotnie miała okazję obserwować oraz ćwiczyć sposób wyrabiania ciasta, przygotowywania farszu, lepienia pierogów oraz ich gotowania. Pracownicy młodociani poznali kilka ciekawostek o pierogach. Poznali także sekret szefowej kuchni, dzięki któremu to danie jest tak wyjątkowe. Tego dnia młodzi ludzie nauczyli się również robić ciasto na gofry oraz je wypiekać. Przeszli także instruktarz jak w estetyczny sposób podawać przygotowane przez siebie danie. Nie był to jednak zwyczajny dzień praktyk. Był to dzień wyjątkowy, gdyż każdy ochotnicy mieli szansę stanąć do konkursu na najlepiej ulepionego pieroga i jego najsmaczniej wypieczonego rywala – gofra. Każdy, kto chciał wziąć udział w pojedynku przygotowywał samodzielnie 5 pierogów oraz 2 gofry. Instruktor PNZ – Pani Beata Rabcewicz swoim wprawnym okiem oceniała sposób i jakość wykonania, po czym komisja konkursowa smakowała wyrobów naszych młodych kucharzy oraz je oceniała.

Konkurs był dobrą metodą utrwalania wiedzy i umiejętności, każdy chętnie stanął do walki świetnie się przy tym bawiąc. Wyłonienie zwycięzcy nie było łatwe, gdyż zarówno pierogi jak i gofry zostały przygotowane w sposób staranny, z dużą dbałością o szczegóły i okazały się przepyszne. Po naradzie udało się wskazać osobę, która poradziła sobie najlepiej. Nagrodą były gromkie brawa oraz uścisk dłoni, ale przede wszystkim ogromna satysfakcja, bo jak wiadomo – danie przyrządzone samodzielnie smakuje najlepiej.


Renata Frąckowiak

Zdjęcia:
Zdjęcie 1: Karol, Justyna i Natalia lepią pierogi
Zdjęcie 2: Karol gotuje pierogi
Zdjęcie 3: Justyna piecze gofry



Galeria